Cruisevaart ligt stil aan Rijnkade en vraagt Arnhem om clementie met liggelden
Met dank aan John Bruinsm van de Gelderlander.nl
ARNHEM – Exploitanten van de cruiseschepen die door het coronavirus werkloos aan de Rijnkade liggen te dobberen, zouden geholpen zijn als de gemeente coulance zou betrachten met de liggelden.
Dat zegt directeur Constant Geerling van Constant In Beweging, de Arnhemse onderneming die drie schepen als varende evenementenlocaties uitbaat. Net als de rederijen die het van de riviercruises moeten hebben, kan ook het bedrijf van Geerling en directeur Eric van der Zwaluw door de coronacrisis niet varen.
Gemeente kent signaal
De gemeente Arnhem laat weten dat ze beziet of er iets te regelen valt. ,,We realiseren ons dat ook de cruisevaartsector wordt geraakt. Het signaal en het verzoek kennen we en daar wordt absoluut naar gekeken”, zo laat een woordvoerder weten.
Vrijdag, met een lekker zonnetje dat ideaal weer voor een reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn verraadt, liggen de Poseidon, de Andrea, de Excellence Princess, de Rhein Symphonie, de Crystal Debussy en hoe de andere cruiseschepen ook heten, juist werkeloos te dobberen aan de Rijnkade in Arnhem. ,,De timing kan niet ongelukkiger”, zegt Eric van der Zwaluw.
Constant In Beweging
Is maart normaliter de maand waarin het seizoen van de cruisevaart wordt geopend, door het coronavirus is de aftrap tot nader order opgeschoven. Ook de vloot van het Arnhemse bedrijf waarvan Van der Zwaluw een van de directeuren is – Constant In Beweging – ligt stil. De drie schepen van het bedrijf varen niet zoals de collega’s uit voor de klassieke dagtrip op het water, maar worden uitgebaat als varende evenementenlocaties.
De Jules Verne ligt voor anker bij de Nelson Mandelabrug, de Blue Rhapsody bij de John Frostbrug. De Grace Kelly ligt in Rotterdam aan de kade. Dat zal tot juni zo blijven, omdat de schepen vallen onder het evenementenregiem. ,,Het orderboek was goed gevuld”, zegt Van der Zwaluw. Een deel van de boekingen die zijn gecanceld, verwacht het bedrijf op een later moment weer terug.
De stille maanden die nu wachten, wil het gebruiken om de schepen in topconditie te brengen en om nieuwe klandizie te werven, zoals op de belangrijke zakelijke markt. ,,We willen in de startblokken staan als we weer mogen varen”, zegt collega-directeur Constant Geerling. ,,We zijn een gezond bedrijf, we moeten oppassen dat we dat blijven, maar we willen toch ook achter de horizon kijken.”
De 35 vaste medewerkers van Constant In Beweging zitten grotendeels thuis. Hun salaris wordt doorbetaald. In hoeverre het bedrijf verlichting kan verwachten via ondersteunende overheidsmaatregelen kan directeur Van der Zwaluw moeilijk inschatten. ,,Het spel is op de wagen, maar de spelregels ontbreken nog.”
In hetzelfde schuitje
Geerling neemt het overigens op voor de hele branche, want ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Namens alle collega’s is ook zijn pleidooi richting gemeente bedoeld om de cruisevaart te ontzien bij de inning van liggelden.
,,Aan de Rijnkade ligt het dubbel vol met schepen die daar nu eigenlijk niet horen te liggen. Het kost ons ongewild veel geld.” Van der Zwaluw onderschrijft dat. ,,Het is alsof je op je vliegvakantie bent gestrand in een hotel en dat er iedere dag 100 euro van je creditcard wordt afgeschreven.”
Feenstra Rijn Lijn
Directeur Nico Arnts van de aan de Rijnkade kantoor houdende reisorganisatie Feenstra Rijn Lijn hoopt na april weer vaartripjes te kunnen maken met de acht schepen van verschillende rederijen waarmee hij samenwerkt. ,,Het is afwachten hoe snel de coronamaatregelen effect hebben.”
Arnts biedt mensen de mogelijkheid hun tripje om te boeken naar een latere datum. ,,Willen zij dat niet, dan kunnen ze via de Stichting Garantiefonds Reisgelden een corona-voucher krijgen ter waarde van het bedrag waarvoor ze hebben geboekt. Die kunnen ze dan voor een latere reis gebruiken.”
Ook Arnts hoopt dat de cruisebranche het hoofd boven water houdt. ,,We lopen omzet en reisgelden mis. Daar moet wel een eind aan komen.”