Blue Rhapsody © 2019 - Robert aarts Photography - All rights reserved

Blue Rhapsody vaart voor het eerst op frituurvet

CO2 neutrale brandstof voor VARO Energy evenement

Op zaterdag 7 december heeft Blue Rhapsody van rederij Constant in Beweging uit Arnhem voor het eerst een evenement gedraaid op 100% HVO (hydrotreated vegetable oil). Voor het evenement ‘Club Colorique’ van de organisatie VARO Energy (“VARO”), werd het schip getankt met brandstof vervaardigd uit rest- en afvalstromen. Een primeur voor partyschepen zoals Blue Rhapsody. Een meer gelijkmatige verbranding van de HVO brandstof leidt tot een homogenere verbranding. Hierdoor zijn de NOx en PM emissies lager. Een stap vooruit als het gaat om een schonere evenementenwereld.

VARO bekent kleur   

Dit jaar besluit VARO haar event ‘Club Colorique’ aan boord van Blue Rhapsody te vieren en het schip 100% CO2 neutraal te laten varen. De motoren van het schip voldoen geheel aan de norm om met de nieuwe schone brandstof HVO van VARO Energy te kunnen varen. “Alle successtory’s beginnen op een witte bladzijde, zo ook dit concept voor een zinnenprikkelend feest én een schonere wereld”, aldus Rick Klop, Country Manager Benelux & France namens VARO. “Toen wij de aanvraag binnenkregen voor het varen op CO2 neutrale brandstof, hebben wij direct onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Wij zijn verheugd dat wij als eerste varende evenementenlocatie een stap vooruit zetten in een schonere toekomst als het gaat om brandstofgebruik”, aldus Constant Geerling.

“Alle successtory’s beginnen op een witte bladzijde, zo ook dit concept voor een zinnenprikkelend feest én een schonere wereld”, aldus Rick Klop

Het tanken van de toekomst

De HVO (GoodFuels MD1-100) wordt gemaakt van rest- en afvalstromen, zoals afgewerkt frituurvet of andere grondstoffen van de afvalindustrie, in dit geval crude tall oil (CTO). Reinplus Fiwado en GoodFuels – de bedrijven die de brandstof leveren – hebben ruime ervaring met havenautoriteiten en de kustwacht, waarmee de operationele en technische haalbaarheid van HVO in bestaande scheepsmotoren en -infrastructuur over de afgelopen vier jaar is aangetoond.

©Blue Rhapsody – Robert Aarts