Kapitein Constant in beweging evenement

Maak kennis met Barrie: kapitein van de Grace Kelly

Het is 7:45 uur in de ochtend als de enkelingen die al op kantoor zijn worden opgeschrikt door de bel van het kantoorschip. Meestal gaat die namelijk pas een uur later voor het eerst, wanneer de postbode zijn dagelijkse rondje doet. Het blijkt Barrie Putters (41, midden op de foto) te zijn, eerste  kapitein van het luxe jacht Grace Kelly. Hij is wat eerder, want hij is op de fiets naar Arnhem gekomen. Voor de duidelijkheid: Barrie woont zo’n 90 kilometer verderop in Hardinxveld en heeft er dus een tocht van bijna 4 uur opzitten.

15.000 kilometer per jaar

Er is niemand bij Constant in Beweging die nog gek opkijkt van een kapitein die om 3:00 uur opstaat om op tijd op zijn werk te zijn. Want die 90 kilometer, dat is eigenlijk helemaal niets. Barrie voegt jaarlijks zo’n 15.000 kilometer toe aan zijn teller. Ook in juli heeft hij een ritje gepland. Via Brussel fietst hij naar Parijs. Rustig aan dit keer, want vader Paul Putters (68) fietst ook mee. De heren trekken er daarom vier dagen voor uit, waardoor ze op de zwaarste dag ‘maar’ 365 kilometer aan één stuk hoeven te fietsen…

“En dan staan ineens de mannen van Depeche Mode, toenmalig prins Willem-Alexander en Gloria Estefan in je stuurhut….”

Niet alléén het fietsen is een activiteit waar vader en zoon samen van kunnen genieten. Ook de scheepsvaart is er met de paplepel ingegoten. Paul werkte jarenlang in de tankvaart, voor opa Putters geldt hetzelfde. Barrie zelf heeft ook 16 jaar in de tankvaart gewerkt, tot hij tien jaar geleden de overstap maakte. Een overstap die hij wat hém betreft al veel eerder had gedaan. Varen op de Grace Kelly bleek namelijk een heel stuk leuker.

De extra dimensie van evenementen

Het is onder andere de onregelmatigheid die het voor Barrie zo leuk maakt. “De ene keer ben ik 6 dagen van huis, maar daarna ben ik weer hartstikke lang vrij. Die onregelmatigheid maakt het werk spannend” vertelt hij. “Onregelmatigheid is ook wel inherent aan de evenementenbusiness. Het kan maar zo zijn dat ik over twee weken toch ineens een week van huis ben. Afgelopen week waren we bijna een week onderweg voor een evenement in Duitsland. Dat vind ik geweldig. Het is prachtig varen die kant op”

Die evenementen geven voor Barrie een extra dimensie aan zijn werk. “Toen ik tien jaar geleden begon, deden we vooral rondvaarten en ‘feestjes en partijen’ op de Grace Kelly, die toen overigens nog een heel ander uiterlijk had. Toen Constant in Beweging het schip overnam, zijn die partijen omgebouwd naar evenementen. Sindsdien maken we zó veel mee. Ik vind het superleuk als gasten geïnteresseerd zijn in wat wij doen en een praatje komen maken in de stuurhut. Mensen willen weten waar we allemaal op letten en waar we mee bezig zijn. De deur staat dan ook altijd open en ik vertel daar graag over. En als het dan ineens mensen als de mannen van Depeche Mode of Gloria Estefan zijn die naast je staan, dan is dat geweldig om mee te maken. Sta je ineens over bootjes te praten met toenmalig prins Willem-Alexander…”

Kapitein Barrie Putters aan boord van 'zijn' Grace Kelly De Grace Kelly: het kindje van Barrie

Meer dan alleen varen

Barrie vervolgt: “varen ondergeschikt noemen aan het bijdragen aan andere dingen op een evenement gaat te ver, want ik geniet nog steeds van het varen zelf. Maar de andere dingen die bij een varend evenement horen ga ik steeds leuker vinden. Ik probeer zoveel mogelijk over het schip te wandelen om een oogje in het zeil te houden. Als kapitein ben ik namelijk verantwoordelijk voor alle mensen aan boord. Het varen zelf laat ik dan doen door Linda, onze tweede kapitein in wie ik alle vertrouwen heb. Ikzelf kan me samen met onze partymanager daardoor veel meer richten op de rol van gastheer. En dat is ontzettend leuk. Het eten, de artiesten, de sfeer….. Met een evenement aan boord is alles gaver, voor ons maar ook voor de gasten. “

Het leukste evenement is voor Barrie toch elke vier jaar wel de Sail in Amsterdam. “Daar móet je echt een keer bij zijn geweest. Je bent dan met zó veel mensen op het water. De saamhorigheid die daarbij hoort, onderling maar ook met de mensen van andere schepen. Dat is fantastisch om mee te maken. Je bent samen met duizenden mensen die allemaal dezelfde interesse hebben. En met de Gace kelly vallen we natuurlijk op, ik vind het misschien wel het mooiste luxe jacht van Nederland.” De Grace Kelly voelt voor Barrie dan ook echt als ‘zijn kindje’. Hij zou het heel erg vinden als hij en het schip ooit uit elkaar zouden gaan. “Je weet het echter nooit. En misschien over een aantal jaar, als Linda zelf ook vind dat ze klaar is voor de verantwoordelijkheid…. Want als zij het zou overnemen, ben ik al een heel stuk meer gerust.” Voorlopig blijft Barrie echter met alle plezier zitten waar hij zit. Op de kapiteinsstoel van de Grace Kelly én op zijn racefiets!

De komende weken maak je kennis met nog veel meer mensen van Constant in Beweging!