Erik en Dirk

Koken op een schip: een andere wereld

Vandaag laten we je kennis maken met een Constant in Beweging-veteraan. Niet minder dan 19 jaar is chef-kok Erik (links op de foto, samen met Grace Kelly-chef Dirk) al te vinden in de keuken van de Jules Verne. Sinds 1 januari 1999 staat hij al bij ons met zijn neus boven de pannen,  eerst als zelfstandig kok, later als souschef en nu dus als chef-kok.

Passie

Passie voor koken zit er bij Erik al vroeg in. School blijk niets voor hem, waarna zijn vader hem zegt ‘dat hij dan wel moet gaan werken’. Zo staat hij een weekje later als afwasser voor het eerst in een professionele keuken in het van der Valk hotel op Papendal. Zijn geluk was dat hij de chef-kok toevallig goed kende, waardoor hij zich na een week bij het kokende personeel mocht voegen. Gelijk sprong de vonk over.

“Ik ben direct de koksopleiding gaan doen via een leerlingstelsel waarbij je 1 dag in de week naar school gaat en de rest lekker werkt. Ieder jaar moet je daarbij in een andere keuken aan de slag waardoor ik zo’n beetje alle keukens in de omgeving Oosterbeek (waar Erik oorspronkelijk vandaan komt) wel van binnen gezien heb. Na die periode heb ik nog bij 2 restaurants in de omgeving gewerkt, maar na een jaar of 3 kwam ik al bij de Jules Verne terecht” vertelt hij.

Erik op de Jules
Erik in actie

Koken op een schip

De switch van het land naar het water beviel hem zo goed dat hij na bijna 20 jaar nog steeds niet denkt aan stoppen. “De dynamiek is compleet anders. Het makkelijke is dat je altijd precies weet hoeveel mensen er uitgenodigd zijn voor een evenement. Voor de inkoop is dat heel fijn. Aan de andere kant ben je veel meer afhankelijk van een goede voorbereiding. Je vaart, dus je kan niet snel iemand naar de supermarkt sturen als iets mist of wanneer we rekening moeten houden met een bepaalde allergie of een bepaald dieet. En we hebben op het schip ook geen ruimte voor veel opslag waardoor we minder kunnen improviseren.”

Hij vervolgt: “Daardoor ben je meer afhankelijk van je collega’s. Het salesteam dat zo snel mogelijk alle eetwensen door moet geven zodat ik een voorstel kan doen. Maar ook de leveranciers die weten dat we weinig speelruimte hebben en de nautische crew waarmee we qua planning van elkaar afhankelijk zijn. Want als we moeten gaan varen, moeten we gaan varen, maar al het eten moet er dan natuurlijk wel zijn. Het leuke is dat alles nu in mijn ogen loopt als een trein. En daarin moet ik echt een compliment geven aan het salesteam, de nautische crew en de partymanagers! Ik geniet van het saamhorigheidsgevoel dat werken op een schip met zich meebrengt, het is echt één voor allen, allen voor één.”

Food Kalfswang

Saamhorigheid

Dat saamhorigheidsgevoel komt ook naar boven wanneer de crew tijdens een langer evenement een paar nachten aan boord slaapt. De Kölner Lichter, een evenement waarbij in Keulen tientallen schepen samenkomen onder een zee van vuurwerk is daarbij voor hem hét jaarlijkse hoogtepunt. Vanwege het festival zelf, maar ook vanwege de avond voorafgaand aan het evenement. “Dat gaan we met de gehele crew op het topdek van de Jules Verne lekker barbecueën en drinken. Dat is altijd supergezellig!”

Qua koken vindt Erik vooral de variatie in zijn werk leuk. “Bij ieder evenement heeft de opdrachtgever weer andere wensen. En alles wat de klant graag wil, kunnen wij maken. Ik kan echt mijn ei kwijt en zit niet vast aan een standaardmenu, dat eens per jaar verandert. Daarnaast mag ik werken met hele goede leveranciers waardoor we met verse, mooie producten kunnen werken. Slagerij Schiffmacher uit Harderwijk bijvoorbeeld, en Schmidt Zeevis uit Rotterdam. Ook dat maakt het werk superleuk, waardoor ik mijzelf dit nog heel wat jaren zie doen!